top of page

השבחת נכסים

השבחת נכסים לדירת מגורים

טעות נפוצה בקרב בעלי דירות נובעת מהעובדה שאת נתוני הדירה אי אפשר לשנות ולכן, כשהצרכים משתנים - מתגייסים ועוברים דירה (במחיר יקר מנשוא) או מתפשרים בצער על הקיים.

עניין זה נכון גם במקרה של הצורך במקום. הגודל הפיסי נתפס אצל רובנו כצורך. הסיבה לכך היא שאיננו מכירים שום דרך אחרת "לפנות מקום" ולפיכך אנחנו תמיד בשאיפה להגדיל וכמה שיותר. 

 

אולי כדאי שנעצור רגע להבין את הבעיה לפני שנגדיר את הפתרון?

אולי לפני שנחפש את התשובות היקרות נלמד לשאול את השאלה הנכונה?

בין אם אתם מבקשים למכור או לקנות נכס ובין אם אתם זקוקים לחדר נוסף ואין לכם את המשאבים הנדרשים לשיפורי דיור, המציאות מציעה אלטרנטיבה שהיא בד"כ סמויה מן העין, הנובעת לא מתחושת הבטן, אלא מחוכמת התכנון.

השבחת נכס אינה בהכרח פעולה מורכבת. אין לה הגדרות לגודל מינימום, והיא אף לא בהכרח פעולה עסקית. אם הנכס הבנוי מתבסס על פעולה תכנונית, אז השבחת הנכס היא בראש והראשונה טיוב איכות התכנון.

את הבית אי אפשר להזיז, אבל בהחלט אפשר לשנות, ולא בהכרח בעלות גבוהה. השבחת נכס מתחילה בפעולות קטנות ופשוטות, שעשויה להיות להן תרומה משמעותית לאיכות חיינו, וכבונוס - גם להעלות את ערך הנכס. משרד בוס אדריכלים צבר ניסיון רב בכתיבת חוות דעת אדריכליות ליזמים ומשקיעים פרטיים לצורך ניתוח נתוני הנכס והמלצה על המסלול התכנוני הנכון להשבחתו. 

 

השבחת נכס אמנם אינה בהכרח מסתכמת בפעולה פיזית. לעתים הדגש הוא משפטי (למשל בפתרון לבעיית רישום אשר העיבה על ערך הנכס בשל פרמיית סיכון), לעתים הוא תכנוני (דרך מימוש זכויות בניה שאינן מנוצלות) ולעתים הוא אינו קשור לנכס עצמו, אלא לתכנית מתאר החלה על המגרש. אך בכל אחד מהמקרים הללו נדרש איסוף וניתוח של המידע התכנוני, אשר ראשית פורט את הבעיה למרכיבי תכנון, ורק אחר כך מספק את הפתרון.

איך מתמודדים עם חריגות בניה?

אחד המקרים השכיחים העשויים להעיב עם שווי הנכס הוא חריגות בניה אשר הצטברו במהלך חיי הנכס, הנדמים לנו כחטא קדמון שאורב לנו מעבר לפינה. הנטייה הטבעית שלנו היא להחביא את השד, להגן עליו בחירוף נפש, או דווקא הפוך מכך- לרוץ להכשירו במחיר יקר. אך האמת היא שכל שלוש האפשרויות הללו בד"כ נעשות ללא כל יד מכוונת, וללא מידע מספיק, ומעיבות לא רק על שווי הנכס, אלא גם על איכות חיינו.

כמה מאתנו המתגוררים בדירות עם מרפסת שנסגרה באמת יודעים שסגירת המרפסת אינה נחשבת בהכרח לעבירת בניה, ואפילו הותרה ומותרת בתנאים מסוימים? לא מעט ירוצו עם רכישת הנכס להוציא עשרות אלפי שקלים על הליך היתר שיכשיר חריגות שאינן בהכרח קיימות.

ומאידך, כמה מאתנו מתבצרים בסגירת מרפסת שלא באמת משרתת אותם, כי הם בטוחים שהם מפסידים מטרים, למרות שהניסיון מלמד שמטרים איכותיים שווים לפעמים יותר ממטרים פיזיים, ומרפסת שמש פתוחה שווה לא פחות מחלל סגור וחשוך.

אחד השירותים שמשרדנו מציע הוא מיקוד הבעיה ומציאת הפתרון התכנוני האופטימלי, כל זאת מבלי להיכנס לתכנון נרחב, ומבלי כל מחויבות להוצאות כספיות כבדות.

במקרים של סגירת מרפסת למשל נבדוק קודם מדוע היא נסגרה, אח"כ נחפש את ההצדקות המשפטיות, אח"כ נחטט בתיק הבניין ונחפש תביעות|תלונות עבר, ובסוף נציע הצעה שתתבסס על הפתרון התכנוני הנכון, אם בהכשרת הסגירה ואם בפתיחתה ובא לציון גואל.

bottom of page